Krucha tarta z czerwoną porzeczką i dodatkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 300 g czerwonej porzeczki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 20 g cukru
Przygotowanie
Sezon porzeczkowy może oznaczać jedno - pora na kruchą tartę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
- Z mąki, jaja, masła, proszku do pieczenia i cukru szybko zagniatamy ciasto.
- Spód formy wyklejamy ciastem.
- Przykrywamy czerwoną porzeczką, posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
- Z mąki, masła i cukru przygotowujemy kruszonkę, całość wyrabiając na sypki piasek.
- Tartę posypujemy kruszonką.
- Pieczemy przez około 45 minut, po czym studzimy.
- Dekorujemy pikiem.
Smak ogrodu na talerzu, pycha!