1h 10 porcji Łatwy
Krówka szczecinecka
Krówka szczecinecka

Krówka szczecinecka

Składniki

Jak przygotować krówkę szczecinecką?

Co powiecie na odświeżenie wspomnień z dzieciństwa? Z tym przepisem poczujecie się jakby czas beztroskiego rozrabiania z kolegami na placu zabaw powrócił.

  1. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy cały cukier w mleku.
  2. Dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, cały czas mieszając.
  3. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie przywierać, odstawiamy garnek.
  4. Do kwadratowej formy, wyłożonej folią aluminiową, przelewamy gorącą masę krówkową.
  5. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  6. Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
  7. Po tym czasie kroimy w sześciany i zawijamy każdy w papier lub celofan.
  8. Dekorujemy wybranymi pikami.

Istna ambrozja, przyznacie sami. 🙂

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 51
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: