Jak przygotować krówkę szczecinecką?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Co powiecie na odświeżenie wspomnień z dzieciństwa? Z tym przepisem poczujecie się jakby czas beztroskiego rozrabiania z kolegami na placu zabaw powrócił.
- W garnku o grubym dnie rozpuszczamy cały cukier w mleku.
- Dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, cały czas mieszając.
- Kiedy masa zgęstnieje i zacznie przywierać, odstawiamy garnek.
- Do kwadratowej formy, wyłożonej folią aluminiową, przelewamy gorącą masę krówkową.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
- Po tym czasie kroimy w sześciany i zawijamy każdy w papier lub celofan.
- Dekorujemy wybranymi pikami.
Istna ambrozja, przyznacie sami. 🙂