Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

  • 1 opakowanie Pierniczków Delecta
  • 1 jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki mąki do podsypywania
  • 300 g powideł śliwkowych

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem na pierniczki, dodaj jajko i masło, zagnieć na gładkie ciasto. 

Włóż do zamrażarki na 30 minut. 

KROK 2: Po wyjęciu z zamrażarki ciasto i blat oprósz mąką, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Z pomocą różnych foremek wycinaj kształty pierniczków, pamiętając, aby każdy kształt wyciąć parzystą ilość razy.  Piecz partiami przez 15 minut w 180 stopniach. Wystudź.  

KROK 3: Połowę ciasteczek udekoruj, korzystając  z kolorowych pisaków i piegów. Nieudekorowane pierniczki posmaruj powidłami, a następnie przykryj udekorowanymi ciastkami w tym samym kształcie. 

Koniecznie zrób na święta - świąteczne ciasteczka - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy