fbpx
Konfitura z agrestu - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Konfitura z agrestu
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 5x250ml
czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj agrest, dokładnie go umyj i oczyść z szypułek. Większe owoce przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości.

KROK 2: W dużym garnku wymieszaj agrest z cukrem żelującym Delecta oraz sokiem z cytryny. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż agrest zacznie się rozpadać, a konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji.

KROK 4: Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i dokładnie wymieszaj konfiturę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. W razie potrzeby możesz użyć blendera ręcznego, aby zmiksować część owoców.

KROK 5: Gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Konfitura z agrestu

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+