Kołocz śląski - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Kołocz to ciasto będące symbolem obfitości, które podawało się głównie na weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach, jednak smakować będzie każdemu. :)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło.
  3. Dokładnie mieszamy, robimy kulę i owijamy folią.
  4. Wkładamy na godzinę do stężenia.
  5. Twarde ciasto dzielimy na dwie części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3). Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia.
  6. Na cieście rozkładamy równo masę makową.
  7. Na powierzchni maku rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części.
  8. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Nasz przepis na kołocz jest prosty i szybki - gwarantujemy, że zasmakuje każdemu. No bo kto nie lubi ciasta z makiem? :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy