Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 2 jaja/2 żółtka
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 5 g drożdży instant Delecta
- 250 g twarogu kremowego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 białko
Przygotowanie
Puszyste drożdżowe ciasto ze słodką masą serową - czy można wyobrazić sobie smaczniejsze drugie śniadanie?
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
- Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
- Mieszamy mąkę, masło, mleko, sól, cukier, żółtka lub jaja oraz drożdże.
- Wyrabiamy około 4-5 minut, aż masa będzie gładka.
- Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.
- Twaróg mieszamy z miodem i śmietaną.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je chwilę, potem dzielimy na 8 części i formujemy z nich kulki.
- Rozwałkowujemy każdą, ale tak, by brzegi były wyższe niż środek.
- Nakładamy twaróg i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika smarujemy brzegi bułek białkiem.
- Pieczemy około 20 minut, po czym studzimy.
- Dekorujemy pikiem.
Nic dziwnego, że kołaczyki z serem mają swoich zwolenników nie tylko na południu Polski.