Kocie oczka - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • ulubione konfitury

Przygotowanie

Herbatka jest dobra na wszystko! Zwłaszcza z kruchymi ciasteczkami, które zalotnie zerkają z talerzyka.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce robimy kruszonkę z mąki, cukru, soli, proszku i masła.
  4. Dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto.
  5. Rozwałkowujemy je na 0,5 cm.
  6. Wycinamy 20 kółek za pomocą szklanki.
  7. W połowie kółek wycinamy w środku mniejsze kółeczka za pomocą np. kieliszka do wódki.
  8. Pieczemy 9 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  9. Składamy ciastka, przekładając je konfiturą.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Smacznego!  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy