Składniki
Ciasto:- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- ulubione konfitury
Przygotowanie
Herbatka jest dobra na wszystko! Zwłaszcza z kruchymi ciasteczkami, które zalotnie zerkają z talerzyka.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce robimy kruszonkę z mąki, cukru, soli, proszku i masła.
- Dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto.
- Rozwałkowujemy je na 0,5 cm.
- Wycinamy 20 kółek za pomocą szklanki.
- W połowie kółek wycinamy w środku mniejsze kółeczka za pomocą np. kieliszka do wódki.
- Pieczemy 9 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
- Składamy ciastka, przekładając je konfiturą.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Smacznego!