Kluchy z łacha z jagodami - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 30 g cukru
Dodatki:
  • śmietana 12%
  • roztopione masło
  • cukier

Przygotowanie

Ten przepis pochodzi wprost z Kurpiowszczyzny, która słynie nie tylko z przepięknych strojów ludowych, ale przede wszystkim z pysznej kuchni.

  1. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  2. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je chwilę.
  3. Dzielimy na 8 części i formujemy kule.
  4. Każdą kulę spłaszczamy i na jej środek wsypujemy kilka jagód oprószonych cukrem.
  5. Zamykamy szczelnie brzegi ciasta i formujemy z powrotem kule.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
  7. Zagotowujemy wodę w garnku.
  8. Układamy kilka kul w naczyniu do gotowania na parze i przykrywamy.
  9. Gotujemy około 10 minut.
  10. Polewamy śmietaną albo masłem i posypujemy cukrem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Istne niebo na talerzu!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy