Kaszubskie orzechy z marchwi
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
100 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g marchwi
- 100 g mąki plus 15 g na dodanie
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant Delecta
Przygotowanie
Marchew lubi czasami polecieć sobie w… kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928 roku, kiedy wypiekali je zarówno ci ubożsi, jak i ci zamożni.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ścieramy marchew (nie odciskając soku), łączymy ją z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Dodajemy pozostałe 15 g mąki i mieszamy z ciastem.
- Dzielimy ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy zgrabną kulkę.
- Wkładamy do środka żurawinę, zamykamy i obtaczamy w mące.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Pieczemy 10 minut w 180°C , potem 15 minut w 160 stopniach.
- Studzimy i dekorujemy pikami.
Kaszubskie orzechy z marchwi znajdują się na liście produktów tradycyjnych.