Kaszubskie orzechy z marchwi - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:
  • 100 g marchwi
  • 100 g mąki plus 15 g na dodanie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant Delecta
Nadzienie:

Przygotowanie

Marchew lubi czasami polecieć sobie w… kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928 roku, kiedy wypiekali je zarówno ci ubożsi, jak i ci zamożni.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ścieramy marchew (nie odciskając soku), łączymy ją z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  4. Dodajemy pozostałe 15 g mąki i mieszamy z ciastem.
  5. Dzielimy ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy zgrabną kulkę.
  6. Wkładamy do środka żurawinę, zamykamy i obtaczamy w mące.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
  8. Pieczemy 10 minut w 180°C , potem 15 minut w 160 stopniach.
  9. Studzimy i dekorujemy pikami.

Kaszubskie orzechy z marchwi znajdują się na liście produktów tradycyjnych.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy