Jogurtowe babeczki z galaretką wiśniową
Składniki
- Specjalne foremki silikonowe z przykrywkami z wypustką
- 500 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 500 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru pudru
- 15g żelatyny spożywczej Delecta
- 1 galaretka wiśniowa Delecta
- 70 ml wody
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Dekorada Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - 15 g żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 2 - Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
KROK 3 - 250 g jogurtu lekko podgrzać a następnie dodać do niego rozpuszczona żelatynę, dokładnie wymieszać, przestudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
KROK 4 - Wystudzony jogurt wymieszać z resztą – 250g.
KROK 5 - Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno.
KROK 6 - Do jogurtu z żelatyną dodać ubitą kremówkę, w 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką, aż do połączenia się masy.
KROK 7 - Gotową masę jogurtową przełożyć do specjalnych foremek, do których dołączone są wieczka z wypustką. Schłodzić w lodówce do stężenia, przez kilka godzin.
KROK 8 - W tym czasie przyrządzić galaretkę rozpuszczając ją w 200 ml wody.
KROK 9 - Galaretkę wlać do powstałych w babeczkach dziurek. Odstawić do zastygnięcia.
KROK 10 - Wierzch obsypać posypką dekoradą płatki czekoladowe i udekorować owocami.