
Jagodzianki z bazaru
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 550 g mąki pszennej luksusowej typ 550
 - 1 opakowanie drożdży instant Delecta
 - 2 żółtka z dużych jajek (białko z jednego jajka przyda się do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem)
 - 1 całe duże jajko
 - 150 ml ciepłego mleka
 - 100 g drobnego cukru do wypieków
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego
 - 30 g bardzo miękkiego masła
 - 30 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego
 - szczypta soli
 
- 1 litr jagód (około 600 g)
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
- 75 g mąki pszennej
 - 50 g cukru
 - 40 g zimnego masła
 
Przygotowanie
Pamiętacie smak jagodzianek z bazaru? W latach 90. trudno było znaleźć coś smaczniejszego, dlatego ten przepis pozwoli Wam wrócić do przeszłości.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
 - Składniki kruszonki zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego grubego piasku, po czym wstawiamy do lodówki.
 - Jagody mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
 - Mleko podgrzewamy w garnku.
 - Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
 - Gotowy zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na około 10–15 minut w ciepłym miejscu.
 - Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn.
 - Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut w robocie i jeszcze 2 minuty ręcznie).
 - Jeśli ciasto się mocno lepi, można podsypać je odrobiną mąki.
 - Gotowe ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
 - Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko jeszcze raz.
 - Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części.
 - Z każdego kawałka formujemy placuszki, na każdy nakładamy po kopiastej łyżce jagód.
 - Zlepiamy bardzo dokładnie jak pieroga, końcówki podwijamy pod spód i formujemy owalną bułeczkę.
 - Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.
 - Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką.
 - Pieczemy około 15–20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Jagodzianki są idealnym przysmakiem na drugie śniadanie.
