Składniki
Ciasto:- 1.5 opakowania drożdży instant Delecta
- 0.5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 130 g mleka
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru
- 500 g jagód lub borówek amerykańskich
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
Przygotowanie
Któż mógłby się oprzeć pysznie rumieniącym się w piekarniku jagodziankom? Z pewnością nikt! A już na pewno żadne dziecko nie oprze się jagodziankom-ślimaczkom.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
- Zaczynamy od przesiania mąki, którą następnie łączymy z drożdżami i cukrem.
- Do rondelka dodajemy mleko oraz masło i podgrzewamy całość do momentu, aż masło całkowicie się roztopi. Uwaga - całość nie może się zagotować!
- Następnie tak przygotowaną mieszankę schładzamy do temperatury pokojowej.
- Wystudzone mleko z masłem wlewamy do mąki z drożdżami i cukrem, a następnie wbijamy jaja.
- Wyrabiamy ciasto drożdżowe i gotowe odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Jagody myjemy, suszymy i mieszamy z cukrem cynamonowym.
- Następnie przystępujemy do zwijania jagodzianek.
- Ciasto po wyrośnięciu pieczemy przez około 20-30 minut, aż jagodzianki wyrosną.
- Gotowe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem i podajemy lekko wystudzone.
- Dekorujemy pikiem.
Czujecie ten zniewalająco słodki zapach? Smacznego!
Kinga
06-07-2023
Ocena:
Super smak i pięknie wyglądają