Składniki
Ciasto:- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 400 g mąki tortowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki mocnej wystudzonej kawy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 tabliczki czekolady
- olej i bułka tarta do wysypania formy
- pół tabliczki czekolady
- garść orzechów nerkowca Bakalland
Przygotowanie
Legenda głosi, że w pewnej wiosce mieszkały dwie sąsiadki, które prześcigiwały się w robieniu najlepszego ciasta. Wypieków nie było końca, aż obie uznały, że zrobienie najlepszego ciasta to kwestia honoru.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Podłużną formę smarujemy olejem i prószymy bułką tartą.
- Masło topimy w garnku i studzimy.
- Do stopionego masła dodajemy cukier i ucieramy.
- Dodajemy jajka i mleko, całość dokładnie mieszając.
- Kawę zaparzamy i studzimy.
- Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem, kakao i ponownie mieszamy.
- Czekoladę rozbijamy tłuczkiem jeszcze w opakowaniu.
- Pokruszoną czekoladę wrzucamy do ciasta, wlewamy kawę i mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 20-30 minut, do suchego patyczka.
- Na wierzch wysypujemy pokruszoną czekoladę i kawałki nerkowca.
- Dekorujemy pikiem.
Tak podobno powstało honorowe czekoladowe, ale niezależnie od tego, czy legenda jest prawdziwa, to ciasto jest prawdziwie pyszne. Smacznego!