Gofry domowe z polewą czekoladową
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Gofry jak z budki Takie to proste Delecta
- 2 jajka
- 450 ml mleka
- 70 ml oleju
Bita śmietana:
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 1 opakowanie Mix do śmietany Delecta
- 10 g cukru pudru
Sos czekoladowy:
- 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 80 g czekolady deserowej lub mlecznej
Przygotowanie
KROK 1 - Do głebokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajka, olej i mleko.
KROK 2 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Odstaw ciasto na 5 minut.
KROK 3 - W międzyczasie nagrzej gofrownicę.
KROK 4 - Wylewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez ok. 3-4 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studź na kratce.
KROK 5 - Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną 250 ml śmietanki.
KROK 6 - Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Mix do śmietany wymieszaj z cukrem pudrem i wsyp do naczynia ze śmietanką.
KROK 7 - Jeszcze chwilę miksuj. Schłódź w lodówce.
KROK 8 - 100 ml śmietanki wlej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z ognia.
KROK 9 - Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
KROK 10 - Upieczone gofry podawaj z porcją bitej śmietany polane sosem czekoladowym.