Gofry domowe z polewą czekoladową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Ciasto:

Bita śmietana:

Sos czekoladowy:

  • 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 80 g czekolady deserowej lub mlecznej

Przygotowanie

KROK 1 - Do głebokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajka, olej i mleko.

KROK 2 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Odstaw ciasto na 5 minut.

KROK 3 - W międzyczasie nagrzej gofrownicę.

KROK 4 - Wylewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez ok. 3-4 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studź na kratce.

KROK 5 - Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną 250 ml śmietanki.

KROK 6 - Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Mix do śmietany wymieszaj z cukrem pudrem i wsyp do naczynia ze śmietanką.

KROK 7 - Jeszcze chwilę miksuj. Schłódź w lodówce.

KROK 8 - 100 ml śmietanki wlej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z ognia.

KROK 9 - Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.

KROK 10 - Upieczone gofry podawaj z porcją bitej śmietany polane sosem czekoladowym.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy