Galaretkowy tort warstwowy - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie herbatników
  • 50 g masła

Sernik:

Dekoracja:

  • świeża mięta

Przygotowanie

KROK 1 - Spód niedużej tortownicy (około 20 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą.

KROK 2 - Herbatniki ugniatamy tłuczkiem na drobne okruszki, dodajemy do nich stopione masło, mieszamy i wykładamy masą równomiernie spód tortownicy.

KROK 3 - Odsypujemy ½ porcji sernika na zimno i miksujemy z połową zimnego mleka.

KROK 4 - Masę wlewamy na herbatnikowy spód i układamy na niej kawałki świeżych truskawek.

KROK 5 - Odkładamy do lodówki na około 45 minut.

KROK 6 - Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450 ml wody, studzimy, a następnie wylewamy na warstwę sernika.

KROK 7 - Ponownie odkładamy do lodówki do zastygnięcia.

KROK 8 - Drugą część sernika miksujemy z resztą mleka.

KROK 9 - ½ opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy do sernika, miksując do uzyskania jednolitej masy.

KROK 10 - Masę wlewamy na zastygniętą galaretkę, układamy na niej plastry pomarańczy.

KROK 11 - Studzimy i odkładamy do lodówki na kolejne 45 minut.

KROK 12 - Gdy warstwa stężeje, nakłuwamy ją lekko patyczkiem i wylewamy na nią galaretkę rozpuszczoną w 450 ml wody.

KROK 13 - Odkładamy ciasto do ponownego zastygnięcia.

KROK 14 - Gotowy tort dekorujemy liśćmi świeżej mięty.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy