Galaretkowy tort warstwowy
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie herbatników
- 50 g masła
Sernik:
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym Delecta
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- 1/2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 850 ml wody
- 300 g truskawek
- 2 pomarańcze
Dekoracja:
- świeża mięta
Przygotowanie
KROK 1 - Spód niedużej tortownicy (około 20 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą.
KROK 2 - Herbatniki ugniatamy tłuczkiem na drobne okruszki, dodajemy do nich stopione masło, mieszamy i wykładamy masą równomiernie spód tortownicy.
KROK 3 - Odsypujemy ½ porcji sernika na zimno i miksujemy z połową zimnego mleka.
KROK 4 - Masę wlewamy na herbatnikowy spód i układamy na niej kawałki świeżych truskawek.
KROK 5 - Odkładamy do lodówki na około 45 minut.
KROK 6 - Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450 ml wody, studzimy, a następnie wylewamy na warstwę sernika.
KROK 7 - Ponownie odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
KROK 8 - Drugą część sernika miksujemy z resztą mleka.
KROK 9 - ½ opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy do sernika, miksując do uzyskania jednolitej masy.
KROK 10 - Masę wlewamy na zastygniętą galaretkę, układamy na niej plastry pomarańczy.
KROK 11 - Studzimy i odkładamy do lodówki na kolejne 45 minut.
KROK 12 - Gdy warstwa stężeje, nakłuwamy ją lekko patyczkiem i wylewamy na nią galaretkę rozpuszczoną w 450 ml wody.
KROK 13 - Odkładamy ciasto do ponownego zastygnięcia.
KROK 14 - Gotowy tort dekorujemy liśćmi świeżej mięty.