Francuskie karnawałowe ptysie - Delektujemy.pl
Trudność: 5 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

CiastoKruszonka
  • 80 g miękkiego masła
  • 70 g miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 80 g mąki pszennej
Krem
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Przygotowanie

Ptysie z kruszonką, to przepis na francuskie cuda zwane craquelin. Małe, zgrabne ciasteczka wypełnione pysznym kremem. My podpowiadamy ich karnawałową wersję z zapieczoną kruszonką.

  1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  3. Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
  4. Przygotuj kruszonkę. Masło (bardzo miękkie) utrzyj w naczyniu z cukrem. Dodaj mąkę i rozetrzyj do połączenia.
  5. Powstałą masę ciasta umieść pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 2 mm. Umieść w zamrażarce na minimum 30 minut.
  6. Przygotuj ciasto ptysiowe.
  7. Zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i chwilę gotuj, rozcierając masę. Wystudź.
  8. Blachę o wymiarach ok. 25 × 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  9. Nagrzej piekarnik do temp. 220 stopni C bez termoobiegu.
  10. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
  11. Przygotowane ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj okrągłe porcje ciasta.
  12. Po wyłożeniu na blachę ciasta ptysiowego wyjąć rozwałkowane ciasto na kruszonkę z zamrażarki natychmiast wykrajać foremką do ciastek 6 cm krążki i wykładać je na uformowane ptysie.
  13. Piec w temperaturze 210 stopni C (bez termoobiegu) przez około 25 – 30 minut.
  14. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, odkroić z góry „czapeczkę” z ciasta.
  15. Kiedy ptysie będą ostudzone przełożyć przygotowanym kremem.

My już nie możemy się oprzeć tym cudom, więc oddalamy się do pokoju z karnawałowym ptysiem craquelin. Wam polecamy to samo :)

Francuskie karnawałowe ptysie - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy