

Trudność:
2 / 3
Ilość porcji:
24
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka L
 - szklanka cukru
 - 150 ml + 2 łyżki mleka
 - 150 ml oleju
 - 2 szklanki mąki tortowej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - 2 łyżki kakao
 - ok. 250-300 g drylowanych wiśni/ czereśni
 
Krem:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 - 350 ml śmietanki 30%
 - 300 g białej czekolady
 - 350 g mascarpone
 
Polewa:
- 150 ml śmietanki 30%
 - 70 g mlecznej czekolady
 - 40 g gorzkiej czekolady
 
Przygotowanie
KROK 1: Dzień przed zrobieniem ciasta przygotuj bazę kremu. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Rozpuść w niej kawę, a następnie zalej posiekaną czekoladę. Po kilku minutach całość zblenduj, przelej do naczynia, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
KROK 2: Jajka ubij z cukrem na jasny i gęsty krem. Wlej mleko i olej - zmiksuj. 
KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w 3 partiach - delikatnie wymieszaj.  1/2 ciasta wyłóż do formy (forma 24x35 cm)  z papierem do pieczenia. 
KROK 4: Do reszty ciasta dodaj kakao - wymieszaj. Wlej 2 łyżki mleka - wymieszaj. Ciastem kakaowym przykryj  wcześniej wyłożone ciasto. 
KROK 5: Wyłóż wiśnie i wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piecz ok. 40 minut. 
KROK 6: Kiedy ciasto się wystudzi, przygotuj krem.  Dobrze schłodzony ganache ubij na sztywno z mascarpone i wyłóż na ciasto. Wstaw całość do lodówki. 
KROK 7: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i schłodź. 





