Składniki
Ciasto:
- 4 jajka L
- szklanka cukru
- 150 ml + 2 łyżki mleka
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki kakao
- ok. 250-300 g drylowanych wiśni/ czereśni
Krem:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml śmietanki 30%
- 300 g białej czekolady
- 350 g mascarpone
Polewa:
- 150 ml śmietanki 30%
- 70 g mlecznej czekolady
- 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
KROK 1: Dzień przed zrobieniem ciasta przygotuj bazę kremu. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Rozpuść w niej kawę, a następnie zalej posiekaną czekoladę. Po kilku minutach całość zblenduj, przelej do naczynia, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
KROK 2: Jajka ubij z cukrem na jasny i gęsty krem. Wlej mleko i olej - zmiksuj.
KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w 3 partiach - delikatnie wymieszaj. 1/2 ciasta wyłóż do formy (forma 24x35 cm) z papierem do pieczenia.
KROK 4: Do reszty ciasta dodaj kakao - wymieszaj. Wlej 2 łyżki mleka - wymieszaj. Ciastem kakaowym przykryj wcześniej wyłożone ciasto.
KROK 5: Wyłóż wiśnie i wstaw formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piecz ok. 40 minut.
KROK 6: Kiedy ciasto się wystudzi, przygotuj krem. Dobrze schłodzony ganache ubij na sztywno z mascarpone i wyłóż na ciasto. Wstaw całość do lodówki.
KROK 7: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na ciasto i schłodź.