fbpx
Dżem z czarnej porzeczki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Dżem z czarnej porzeczki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 5x250ml
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie czarnej porzeczki. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy szypułki i liście. Czyste porzeczki odstawiamy na chwilę, aby ociekły z nadmiaru wody.

KROK 2: Rozdrabnianie owoców. Oczyszczone porzeczki przekładamy do dużego garnka i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę. Można również użyć tłuczka do ziemniaków, jeśli preferujemy bardziej grudkowaty dżem.

KROK 3: Dodawanie cukru i Dżemixu. Do zmiksowanych owoców dodajemy cukier oraz opakowanie Dżemixu 2:1 Delecta. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 4: Gotowanie dżemu. Garnek z owocami stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotujemy przez około 5-10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć i osiągnie pożądaną konsystencję.

KROK 5: Przekładanie do słoików. Gorący dżem natychmiast przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem na około 10 minut, aby się zawekowały. Następnie odwracamy je z powrotem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Dżem z czarnej porzeczki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+