Drożdżówka z makiem

  • 5,0
  • Łatwy
  • 3h
  • 10 porcji
  • 2h 30min
  • 0
Drożdżówka z makiem
Drożdżówka z makiem

Drożdżówka z makiem

  • 5,0
  • Łatwy
  • 3h
  • 10 porcji
  • 2h 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Farsz:

Jak przygotować drożdżówkę z makiem?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia, a drożdżówka z makiem ma to do siebie, że jest nie tylko pożywna, ale też smaczna.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Gdy wyrośnie, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów.
  6. Rozkładamy masę makową i zwijamy ciasno.
  7. Roladę tniemy na kawałki o szerokości 8 centymetrów.
  8. Środek każdego kawałka wgniatamy mocno i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy białkiem każdą drożdżówkę z osobna.
  10. Pieczemy przez 15 minut aż będą rumiane.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem i wcinamy ze smakiem.

Drożdżówka najlepiej smakuje z kubkiem mleka.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Drożdżówka z makiem
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 51