3h 10 porcji Łatwy 2h 30min
Drożdżówka z makiem
Drożdżówka z makiem

Drożdżówka z makiem

Składniki

Ciasto:

Farsz:

Jak przygotować drożdżówkę z makiem?

Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia, a drożdżówka z makiem ma to do siebie, że jest nie tylko pożywna, ale też smaczna.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Gdy wyrośnie, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów.
  6. Rozkładamy masę makową i zwijamy ciasno.
  7. Roladę tniemy na kawałki o szerokości 8 centymetrów.
  8. Środek każdego kawałka wgniatamy mocno i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy białkiem każdą drożdżówkę z osobna.
  10. Pieczemy przez 15 minut aż będą rumiane.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem i wcinamy ze smakiem.

Drożdżówka najlepiej smakuje z kubkiem mleka.

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 51
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: