Drożdżówka z makiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:Farsz:
  • Masa makowa Bakalland

Przygotowanie

Pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia, a drożdżówka z makiem ma to do siebie, że jest nie tylko pożywna, ale też smaczna.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Gdy wyrośnie, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów.
  6. Rozkładamy masę makową i zwijamy ciasno.
  7. Roladę tniemy na kawałki o szerokości 8 centymetrów.
  8. Środek każdego kawałka wgniatamy mocno i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy białkiem każdą drożdżówkę z osobna.
  10. Pieczemy przez 15 minut aż będą rumiane.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem i wcinamy ze smakiem.

Drożdżówka najlepiej smakuje z kubkiem mleka.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy