Drożdżowe zawijaki wygnanowskie - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 3 jaja (1 żółtko i 2 jaja)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 80 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
Owoce:
  • 500 g truskawek; możesz użyć innych owoców; jabłek; gruszek; jagód; śliwek czy wiśni

Przygotowanie

Historia zawijaków wiąże się ze wsią Wygnanka położoną w gminie Kąkolewnica Wschodnia, gdzie wszyscy przepadali za pysznymi, regionalnymi wypiekami – zawijakami, zwanymi również owijakami, serwowanymi w niedzielę i święta.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie i wyrabiamy je około 5 minut.
  4. Odstawiamy szczelnie przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
  6. Na 2/3 placka rozkładamy owoce i zwijamy, składając na trzy jak roladę.
  7. Całą roladę dzielimy na kilka części.
  8. Odstawiamy na blachę do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy 25 minut.
  10. Gotowe zawijaki dekorujemy pikiem.

Zawijaki doskonale się sprawdzą na drugie śniadanie, jak i słodki deser w ciągu dnia.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy