Drożdżowe zawijaki wygnanowskie
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 3 jaja (1 żółtko i 2 jaja)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 80 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 500 g truskawek; możesz użyć innych owoców; jabłek; gruszek; jagód; śliwek czy wiśni
Przygotowanie
Historia zawijaków wiąże się ze wsią Wygnanka położoną w gminie Kąkolewnica Wschodnia, gdzie wszyscy przepadali za pysznymi, regionalnymi wypiekami – zawijakami, zwanymi również owijakami, serwowanymi w niedzielę i święta.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie i wyrabiamy je około 5 minut.
- Odstawiamy szczelnie przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
- Na 2/3 placka rozkładamy owoce i zwijamy, składając na trzy jak roladę.
- Całą roladę dzielimy na kilka części.
- Odstawiamy na blachę do wyrośnięcia.
- Smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy 25 minut.
- Gotowe zawijaki dekorujemy pikiem.
Zawijaki doskonale się sprawdzą na drugie śniadanie, jak i słodki deser w ciągu dnia.