Drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Przepis prosty i smaczny jak u babci - klasyczne i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem warto zrobić, kiedy tylko pojawi się on na straganach.

  1. Przygotowujemy kwadratową formę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Mleko podgrzewamy z margaryną aż do momentu rozpuszczenia, po czym studzimy do tempereatury około 40ºC.
  3. Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, sok i skórkę z pomarańczy i stopniowo wlewamy mleko z margaryną, a następnie miksujemy przez około 5 minut.
  4. Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Rabarbar myjemy i kroimy na grube plastry,  zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
  6. Rabarbar równomiernie wykładamy na wyrośnięte ciasto.
  7. Mąkę, masło i cukier rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, którą posypujemy rabarbar (można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  8. Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
  9. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180ºC około 40–50 minut do złocistego koloru kruszonki.
  10. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Ciasto zniknie, zanim się obejrzycie. Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy