Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 0.5 kg rabarbaru
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
- 4 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki cukru
- 50 g margaryny
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Przepis prosty i smaczny jak u babci - klasyczne i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem warto zrobić, kiedy tylko pojawi się on na straganach.
- Przygotowujemy kwadratową formę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Mleko podgrzewamy z margaryną aż do momentu rozpuszczenia, po czym studzimy do tempereatury około 40ºC.
- Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, sok i skórkę z pomarańczy i stopniowo wlewamy mleko z margaryną, a następnie miksujemy przez około 5 minut.
- Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rabarbar myjemy i kroimy na grube plastry, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
- Rabarbar równomiernie wykładamy na wyrośnięte ciasto.
- Mąkę, masło i cukier rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, którą posypujemy rabarbar (można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
- Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180ºC około 40–50 minut do złocistego koloru kruszonki.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Ciasto zniknie, zanim się obejrzycie. Smacznego!