Drożdżowe marchwiaki z makiem - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Farsz:Do smarowania:
  • 1 jajo

Przygotowanie

Marchwiaki z makiem to kolejna wariacja pierogowa ze znanej miejscowości Kąkolewnica, wpisana na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem.
  3. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.
  4. Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem.
  5. Mieszamy i formujemy ciasto.
  6. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą.
  8. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie.
  9. Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście.
  10. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut.

Dawniej, gospodynie piekły marchwiaki z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy