Drożdżowe marchwiaki z makiem
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 180 ml mleka
- 410 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant Delecta
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 starte marchewki
- 2 łyżki mielonego maku Bakalland
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 starte goździki
- 2 łyżki miodu
- 1 jajo
Przygotowanie
Marchwiaki z makiem to kolejna wariacja pierogowa ze znanej miejscowości Kąkolewnica, wpisana na listę produktów tradycyjnych.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem.
- W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.
- Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem.
- Mieszamy i formujemy ciasto.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie.
- Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście.
- Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut.
Dawniej, gospodynie piekły marchwiaki z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.