Drożdżowe bułeczki z maślaną kruszonką i konfiturą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
7
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant Delecta
- 100 g margaryny
- 3 jajka
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- słoiczek konfitury różanej
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 150-200 g mąki pszennej
Przygotowanie
Czy istnieje coś lepszego na śniadanie od różanych bułeczek z maślaną kruszonką? Chyba nie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, całość dokładnie mieszając.
- Dodajemy lekko podgrzane mleko, jajka i stopniowo bardzo miękką margarynę.
- Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, po czym odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na 6-7 części, każdą rozwałkowujemy.
- Na środku kładziemy porządną łyżkę konfitury i zaklejamy brzegi w bułeczkowy kształt. Układamy na blaszce.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i stopniowo mąkę do momentu, kiedy konsystencja będzie sypka.
- Gotową kruszonką posypujemy bułeczki.
- Pieczemy około 25-30 minut, aż bułeczki się zarumienią.
- Dekorujemy pikiem.
Z takim aromatycznym śniadaniem dzień staje się lepszy.