Donaty z musem malinowym - wideo
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 80 g rozpuszczonego masła
- 230 ml mleka 3,2%
- Olej do smażenia
Na mus malinowy:
- 350 g mrożonych malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
- 30 g galaretki malinowej Delecta
Do dekoracji:
- 250 g cukru pudru
- ok. 3-4 łyżek wody
- posypka posypki owocowej Dekorada Delecta
- opcjonalnie kilka kropel barwnika w żelu
Przygotowanie
KROK 1: Dzień przed smażeniem donatów przygotować mus. Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko i zagotować z cukrem. Skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Chwilę gotować. Zdjąć garnek z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia - wystudzić i wstawić do lodówki.
KROK 2: Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka. Dodać po łyżce cukru i mąki, wymieszać i odstawić aż rozczyn zacznie pracować.
KROK 3: Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel.
KROK 4: Do misy miksera dodać wszystkie składniki na ciasto łącznie z żółtkami i rozczynem. Wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć naczynie i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
KROK 5: Ciasto po tym czasie odpowietrzyć i rozwałkować. Wyciąć donaty, przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
KROK 6: W tym czasie rozgrzać ok. 1 l - 1,5 litra oleju rzepakowego do 175 stopni. Smażyć donaty po około 2-3 minuty na jedną stronę. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
KROK 7: Mus wymieszać, przełożyć do rękawa z tylką lub grubej strzykawki i w kilku miejscach nadziać musem.
KROK 8: Do cukru pudru dodawać stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można dodać barwnika. Wystudzone donaty zanurzać w lukrze. Kiedy lukier będzie prawie zastygnięty ale nadal lekko wilgotny posypać Dekoradą.