Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- dowolne posypki Decorada
Przygotowanie
Nic tak nie cieszy, jak przygotowane własnoręcznie drobne upominki. Można je wręczyć zupełnie bez okazji i zrobić bliskim słodką niespodziankę.
- Przygotowujemy formę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z żółtkiem (a nie z całym jajkiem, jak w przepisie na opakowaniu) i masłem przez około 7 minut. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Połowę ciasta rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując matę mąką.
- Wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką i układamy na blasze. Wierzch ciastek smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy wybranymi posypkami do zapiekania.
- Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Nie smarujemy ich białkiem, tylko układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy wraz z pierwszą blachą do piekarnika na 15 minut.
- Cukier puder mieszamy z gorąca wodą i ucieramy do uzyskania gładkiego, lejącego lukru.
- Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy wybraną posypką.
Ciastka wystarczy schować w efektownym dużym słoiku i gotowe!