DIY: Trzy triki, aby makowiec nie pękał

Uwielbiacie ciasta drożdżowe? Nie wyobrażacie sobie świąt bez makowca? My też! Czasami jednak ciasta drożdżowe pękają. Choć w smaku nie różnią się niczym od tych w całości, mogą nie zachęcać do tego, aby chwalić się ich wyglądem przed gośćmi.

Aby zwiększyć szanse na to, że makowiec nam nie pęknie warto zadbać o trzy rzeczy:

  1. temperatura produktów, z których przygotowujemy ciasto powinna być jednakowa. Pamiętajcie zwłaszcza o tym, aby przed zawijaniem wystudzić masę makową
  2. zawsze przesiewajcie mąkę – w przypadku ciasta drożdżowego to bardzo ważne
  3. piekarnik, do którego wkładamy ciasto musi być dobrze nagrzany. Powinien on być włączony przez kilkanaście minut, zanim włożymy blachę. Idealna temperatura pieczenia makowca to 180-200˚C.

Jeśli chcecie mieć pewność, że Wasz makowiec będzie idealny – polecamy ciasto drożdżowe Delecta.