DIY: Jak właściwie stosować drożdże

  • 0,0
  • 0
DIY: Jak właściwie stosować drożdże
DIY: Jak właściwie stosować drożdże

DIY: Jak właściwie stosować drożdże

  • 0,0
  • 0

Jak przygotować DIY: Jak właściwie stosować drożdże?

Ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę, czy zaczyn do chleba – nie mogą obyć się bez podstawowego składnika czyli drożdży. Warto wiedzieć, jak wykorzystywać je właściwie, aby nasze wypieki dorodnie wyrosły.

Do przygotowania wypieków wykorzystać można drożdże w dwóch postaciach: świeżej i suszonej. Świeże używane są najczęściej do wypieku chleba, słodkiego pieczywa, pierożków i pizz. Należy przechowywać je w odpowiedniej temperaturze w lodówce i koniecznie pilnować terminu przydatności do spożycia. Suszone drożdże są bardziej trwałe i rozpuszczają się szybciej, jeśli wymieszamy je z łyżeczką cukru.

W przypadku drożdżowych wypieków duże znaczenie ma temperatura płynu, który dodajemy do drożdży. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że drożdże się zaparzą i ciasto przestanie rosnąć, a zbyt niska – wydłuży czas wzrostu. Świeże drożdże należy zalać letnią wodą lub mlekiem (o temperaturze około 37⁰C), a suszone – najpierw zmieszać z mąką, a następnie zalać ciepłą wodą (o temperaturze około 40-50⁰C).

To jak? Zabieramy się za drożdżowe ciasto?

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 66