Dietetyczne babeczki z batatami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- duży batat
- 3 banany
- 90 g płatków owsianych błyskawicznych
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 125 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Słodycze na diecie? Jak najbardziej! Babeczki z batatami zaspokoją ochotę na coś słodkiego i nie spowodują wyrzutów sumienia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165ºC (bez termoobiegu).
- Batata gotujemy lub pieczemy w folii i rozgniatamy na purée.
- Dodajemy rozgniecione banany.
- W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli, dodajemy zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy.
- Mieszamy wszystko razem i przekładamy do formy muffinkowej do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w temperaturze 165-175°C przez 25-30 minut.
- W gotowe muffinki wbijamy ulubione piki.
Szybkie babeczki sprawdzą się na deser lub jako przekąska do pracy czy po treningu. Pycha!