Deser z mascarpone i truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Krem:

Warstwa truskawkowa:

Dodatkowo:

  • 1 szklanka granoli
  • dodatkowe truskawki, borówki i orzechy (np. włoskie lub laskowe) do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj nieco mniej wody, aby była bardziej stężona. Pozwól jej lekko stężeć, ale nie całkowicie zastygnąć.

KROK 2: Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W szklankach na dno wyłóż warstwę granoli. Na granolę nałóż część kremu mascarpone.

KROK 3: Na krem mascarpone ułóż warstwę pokrojonych truskawek, a następnie zalej je delikatnie tężejącą galaretką truskawkową. Wstaw do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

KROK 4: Gdy galaretka z truskawkami stężeje, przygotuj krem mascarpone. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno, a następnie delikatnie połącz z serkiem mascarpone. Na zastygniętą galaretkę wyłóż kolejną warstwę kremu mascarpone.

KROK 5: Wierzch deseru udekoruj świeżymi truskawkami, borówkami i orzechami. Deser wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się połączyły.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy