Składniki
Deser:- 800 ml jogurtu greckiego
- 50 g cukru pudru
- 400 ml śmietany 36%
- 30 g żelatyny Delecta
- 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 1 opakowanie galaretki o smaku czerwonej porzeczki Delecta
- 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym Delecta
Przygotowanie
Deser sentymentalny ma to do siebie, że niezależnie od sytuacji potrafi przypomnieć miłe chwile i rozgonić ciemne chmury znad głowy.
- Szklaną miskę wykładamy folią do żywności.
- Przygotowujemy galaretki według instrukcji podanej na opakowaniu. Gdy zastygną i stężeją, kroimy je w kawałki.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
- Mieszamy żelatynę w gorącej wodzie, aż się całkowicie rozpuści.
- Przygotowaną żelatynę mieszamy z jogurtem.
- Po chwili dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
- Masę wylewamy do miski.
- Pozostałe galaretki, pokrojone na kwadraty, wrzucamy do masy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Dekorujemy pikiem.
Na widok takiego deseru od razu maluje się uśmiech na twarzy.