Deser pierniczkowy z bitą śmietaną
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
- 1 jajo
- 2.5 g sody oczyszczonej
- 10 g kakao
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
- ½ puszki masy krówkowej tradycyjnej Bakalland
- ½ opakowania suszonych śliwek Bakalland
- 400 ml mleka
- 500 g schłodzonej śmietany kremówki
Przygotowanie
Święta bez pierniczków? Nie ma mowy! Warto jednak spróbować wariacji - pierniczków w pucharkach, w wersji deserowej.
- Ciasto przygotowujemy na 24 h przed wypiekiem.
- Miód i masło roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy, cukier trzcinowy miksujemy, a następnie dodajemy jajko oraz miód z masłem i ucieramy na sprężystą masę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 h.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kilkanaście pierniczków do dekoracji, a resztę pieczemy w całości do pokruszenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
- W misce mieszamy budyń z cukrem cynamonowym i 1 szklanką mleka, a resztę mleka podgrzewamy w garnku.
- Do mleka dolewamy masę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje.
- Ugotowany budyń przykrywamy ściśle folią spożywczą i studzimy.
- W innej misce ubijamy na sztywno śmietanę, a gdy będzie gotowa - dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksując całość na wolnych obrotach.
- Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Piernikowy blat kruszymy na mniejsze kawałki.
- Śliwki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami.
- Do pucharków nakładamy warstwami naprzemiennie pokruszone ciasteczka ze śliwkami, masę śmietankową i masę krówkową.
- Wierzch dekorujemy pierniczkami w różnych kształtach.
- W gotowych deserach umieszczamy piki.
Uwaga - w pucharkach bardzo szybko można zobaczyć dno, bo deser znika błyskawicznie. :)