Czekoladowe ciasto z wiśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • mleko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki wiśniówki

Przygotowanie

Wiśnie zatopione w cieście czekoladowym są jak pierwszy pocałunek - zaskakują, napełniają rozkosznym dreszczem, a ich smak przywodzi na myśl same dobre wspomnienia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce ubijamy jajka z cukrem, które następnie mieszamy z wiśniówką i masłem.
  3. Stopniowo dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszając na gładką masę.
  4. Następnie dolewamy mleko tak, by konsystencja ciasta nie była za gęsta.
  5. Dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie, by ciasto nie opadło.
  6. Przelewamy masę do 2/3 keksówki i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Czujecie ten zapach? Tak właśnie pachnie pierwsza miłość.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy