Czekoladowe ciasto z wiśniami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- mleko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki wiśniówki
Przygotowanie
Wiśnie zatopione w cieście czekoladowym są jak pierwszy pocałunek - zaskakują, napełniają rozkosznym dreszczem, a ich smak przywodzi na myśl same dobre wspomnienia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce ubijamy jajka z cukrem, które następnie mieszamy z wiśniówką i masłem.
- Stopniowo dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszając na gładką masę.
- Następnie dolewamy mleko tak, by konsystencja ciasta nie była za gęsta.
- Dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie, by ciasto nie opadło.
- Przelewamy masę do 2/3 keksówki i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.
Czujecie ten zapach? Tak właśnie pachnie pierwsza miłość.
Ania
06-07-2023
Ocena:
Wyszło pyszne, napewno znowu upiekę:)