Czekoladowe biscotti z figami i solą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 70 g cukru
- 30 g masła
- 2 jaja
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 100 g suszonych fig Bakalland
- ½ łyżeczki grubo mielonej soli
Przygotowanie
Dla wielu osób filiżanka kawy bez czegoś słodkiego nie istnieje. Uważają tak również Włosi, od których zaczerpnęliśmy przepis na pyszne ciasteczka.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy pergaminem.
- Czekoladę kroimy na drobne kawałki, a figi w drobną kosteczkę.
- W misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy czekoladę, figi oraz sól.
- Rózgą ucieramy masło, kakao i jaja na gładką masę.
- Do masy kakaowej dodajemy dobrze wymieszane suche składniki i wyrabiamy całość.
- Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy wałek o grubości 4 cm i delikatnie spłaszczamy.
- Wałki ciasta przekładamy na blachę i pieczemy przez około 20 minut.
- Następnie wyjmujemy ciasto z pieca i za pomocą noża z piłką kroimy je na plasterki o grubości około 1-1,5 cm.
- Plasterki rozkładamy z powrotem na blaszce i pieczemy kolejne 15 minut w temperaturze około 160ºC (bez termoobiegu).
- Ciastka można przechowywać dłuższy czas zamknięte w słoju.
Biscotti świetnie smakują z espresso lub jako przekąska do herbaty. Chyba jednak nie będą miały okazji długo zagrzać miejsca w słoiku na ciasteczka. :)