Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
- 1 opakowanie orzechów makadamia Bakalland
- 2 garści obranych czerwonych porzeczek
- 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
- 12 gałązek czerwonych porzeczek
Przygotowanie
Porzeczki to kolejne niedoceniane owoce, które warto wykorzystać w czerwcu w kuchni. Może warto wybrać babeczki?
- Myjemy i suszymy porzeczki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
- W wysokim naczyniu mieszamy wodę z roztopioną margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania z ciastem i miksujemy przez około 4 minuty.
- Kiedy masa jest gładka, dodajemy do niej posiekane orzechy makadamia oraz dwie garści porzeczek. Mieszamy do połączenia się składników.
- Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek.
- Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy je na 20 minut do wystudzenia.
- Polewę czekoladową roztapiamy w miseczce z gorącą wodą i oblewamy delikatnie całą powierzchnię babeczki równomiernie.
- Wierzch babeczki dekorujemy małą gałązką z porzeczkami.
- W babeczki wbijamy ulubione piki.
Kwaśne porzeczki z orzechami i polewą smakują znacznie łagodniej. To idealne orzeźwienie na lato!