Cytrynownik z żurawiną z bloga "marta-gotuje.pl"
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 duże jajko
- garść suszonej żurawiny Bakalland
- 200 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny (ok. 100 ml)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- 100 g cukru
- 1 opakowanie kisielu o smaku cytrynowym Delecta
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
Zima to idealny okres, aby wykorzystać dostępność cytrusów. Połączenie cytrynowego smaku z żurawiną proponuje Marta z bloga marta-gotuje.pl. Zobaczcie, jak szybko przygotowuje swój cytrynownik: Przygotowuję wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem delikatnie ubijam trzepaczką. Dodaję do nich olej, jogurt naturalny, sok oraz skórkę otartą z cytryny i mieszam całość dokładnie. Następnie dodaję mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, a całość ponownie delikatnie mieszam. Do kremu dodaję suszoną żurawinę, mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.