
Cytrynownik z żurawiną z bloga "marta-gotuje.pl"
Składniki
Ciasto:- 1 duże jajko
 - garść suszonej żurawiny Bakalland
 - 200 g mąki pszennej
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - sok z 1 cytryny (ok. 100 ml)
 - 200 g jogurtu naturalnego
 - 50 ml oleju
 - 100 g cukru
 - 1 opakowanie kisielu o smaku cytrynowym Delecta
 - 200 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 
Przygotowanie
Zima to idealny okres, aby wykorzystać dostępność cytrusów. Połączenie cytrynowego smaku z żurawiną proponuje Marta z bloga marta-gotuje.pl. Zobaczcie, jak szybko przygotowuje swój cytrynownik: Przygotowuję wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem delikatnie ubijam trzepaczką. Dodaję do nich olej, jogurt naturalny, sok oraz skórkę otartą z cytryny i mieszam całość dokładnie. Następnie dodaję mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, a całość ponownie delikatnie mieszam. Do kremu dodaję suszoną żurawinę, mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.
