Cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g miękkiego masła
- 340 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 2 duże jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 2 łyżeczki cynamonu
- 12 śliwek węgierek
- 70 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąki
- 5 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Szybka, rozgrzewająca przekąska, w sam raz na chłodne, leniwe popołudnia. Po prostu musicie ich spróbować!
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
- Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
- Składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy.
- Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę.
- Papilotki napełniamy ciastem, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki.
- Muffiny posypujemy kruszonką.
- Pieczemy około 20-25 minut.
- Dekorujemy pikiem.
Dla takiego smaku warto poświęcić godzinę w kuchni.