Cupcakes z czekoladowym kremem

1 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Krem:

Pobierz piki

Wstęp

Czekolada dobra na wszystko! Zwłaszcza na przywitanie dawno niewidzianej przyjaciółki, której chcemy powiedzieć, jak bardzo jest dla nas ważna!

Jak przygotować cupcakes z czekoladowym kremem?

Przygotowuję formę na muffinki i papilotki i nagrzewam piekarnik do temp. 180 stopni.

Jajko mieszam z olejem, dodaję cukier i cukier waniliowy, a następnie ucieram całość za pomocą miksera do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i ponownie miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaj kuleczki czekoladowe, które będą w muffinkach pełnić rolę „chrupek”. Masę przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika na ok. 30-40 minut. Po upieczeniu babeczki odstawiam do wystudzenia.

Czekoladę topię w kąpieli wodnej i studzę. Zawartość torebki z kremem tortowym przesypuję do wysokiej miski, dodaję mleko i miksuję na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Na koniec do kremu dodaję roztopioną czekoladę i ponownie miksuję.

Za pomocą rękawa cukierniczego nakładam na muffinki krem, a wierzch dekoruje karmelem Decorada.