fbpx
Crumble śliwkowo-cynamonowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Crumble śliwkowo-cynamonowe
Udostępnij:
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Nie ma nic lepszego niż gorące owoce zapieczone pod kruszonką, pałaszowane po jesiennym spacerze. Przekonajcie się sami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Kokilki smarujemy masłem.
  3. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na ćwiartki, mieszamy z cukrem cynamonowym i mąką ziemniaczaną.
  4. Owoce przekładamy do kokilek.
  5. Z masła cukru, mąki i posiekanych drobno pistacji zagniatamy kruszonkę.
  6. Obsypujemy nią owoce i wkładamy crumble do piekarnika na 30 minut.
  7. W rondelku rozpuszczamy cukier, a gdy będzie płynny wlewamy wodę i energicznie mieszamy.
  8. Następnie dolewamy śmietanę i podgrzewamy często mieszając około 10 minut tak, aby w karmelu nie było grudek cukru.
  9. Na koniec dodajemy masło, sól i ziarenka wanilii.
  10. Lekko przestudzone crumble polawamy sosem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Rozgrzewający i aromatyczny deser to strzał w dziesiątkę. Smacznego!

Crumble śliwkowo-cynamonowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+