Składniki
Ciasto:- 500 g śliwek z łatwo odchodzącą pestką
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
- 50 g obranych pistacji Bakalland
- 3 łyżki cukru
- 50 ml wody
- 50 ml śmietany kremówki
- laska wanilii
- szczypta soli
- 5 g masła
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
Przygotowanie
Nie ma nic lepszego niż gorące owoce zapieczone pod kruszonką, pałaszowane po jesiennym spacerze. Przekonajcie się sami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
- Kokilki smarujemy masłem.
- Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na ćwiartki, mieszamy z cukrem cynamonowym i mąką ziemniaczaną.
- Owoce przekładamy do kokilek.
- Z masła cukru, mąki i posiekanych drobno pistacji zagniatamy kruszonkę.
- Obsypujemy nią owoce i wkładamy crumble do piekarnika na 30 minut.
- W rondelku rozpuszczamy cukier, a gdy będzie płynny wlewamy wodę i energicznie mieszamy.
- Następnie dolewamy śmietanę i podgrzewamy często mieszając około 10 minut tak, aby w karmelu nie było grudek cukru.
- Na koniec dodajemy masło, sól i ziarenka wanilii.
- Lekko przestudzone crumble polawamy sosem.
- Dekorujemy pikiem.
Rozgrzewający i aromatyczny deser to strzał w dziesiątkę. Smacznego!