fbpx
Clafoutis ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Clafoutis ze śliwkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Najpierw nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę do pieczenia (najlepiej o średnicy około 24 cm), smarując ją masłem. Śliwki umyj, przetnij na pół i usuń pestki. Odłóż je na bok.

KROK 2: W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie stopniowo wsypuj mąkę, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj szczyptę soli oraz stopniowo wlewaj mleko i roztopione masło, cały czas mieszając, aby masa była jednolita.

KROK 3: Śliwki poukładaj równomiernie w przygotowanej formie do pieczenia, przecięciami do góry. Na wierzch wylej przygotowane ciasto, delikatnie wyrównując powierzchnię.

KROK 4: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto się zetnie, a wierzch delikatnie zrumieni. Śliwki powinny być miękkie, a ciasto lekko złote na brzegach.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij clafoutis z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem i posiekanymi migdałami, aby dodać deserowi chrupkości i słodyczy.

Clafoutis ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+