Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 30 ml oleju
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Ciasto makowe:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 50 ml oleju
- 50 g maku parzonego Bakalland
- 30 g wiórków kokosowych Bakalland
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 budynie waniliowe Delecta
- 200 g miękkiego masła
Poncz:
- 100 ml lekko ciepłej wody
- 150 ml wódki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Polewa:
- 100 g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 150 g okrągłych biszkoptów
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj budyń: z 700 ml mleka 500 ml odlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. W pozostałych 200 ml rozpuść proszek budyniowy, wlej na gotujące się mleko i nie zdejmując z ognia mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Przygotuj biszkopt: w misce umieść jajka i cukier, ubij na puszystą, jasną masę. Nadal miksując, dodaj olej. Na koniec do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm i piecz w 170 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu nie wyłączaj piekarnika, ciasto przełóż na kratkę i odstaw do wystudzenia, blachę ponownie wyłóż papierem i użyj do upieczenia ciasta makowego.
KROK 3: Pod koniec pieczenia biszkoptu zacznij przygotowywać ciasto makowe: do miski przełóż jajka z cukrem i ubij na jasną puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj olej. Następnie wsyp mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj łyżką. Piecz w tej samej formie, co biszkopt, w 170 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Kiedy budyń wystygnie, przełóż miękkie masło do miski i ubij na puszystą masę. Partiami dodawaj po łyżce budyniu i miksuj na gładki krem. Przygotuj też polewę czekoladową: wszystkie składniki przełóż do rondelka i mieszając, zagotuj. Odstaw do przestudzenia.
KROK 5: Wszystkie składniki na poncz wymieszaj. Na dnie formy ułóż biszkopt i nasącz ponczem. Na nim rozsmaruj dżem porzeczkowy. Przykryj ciastem makowym, które następnie nasącz ponczem. Na cieście rozsmaruj krem budyniowy, a na nim ułóż biszkopty, które także nasącz ponczem. Odczekaj chwilę, aby całe nasączenie zostało wchłonięte i polej wierzch polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na min.3 godziny, a najlepiej na całą noc.