Ciasto peanut butter z nerkowcami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka octu
- 100 ml zimnego mleka
- 250 śmietanki 30%
- 1 opakowanie Kremu peanut butter Delecta
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki kakao lub kawy do posypania wierzchu ciasta
- Garść orzechów nerkowca Bakalland
Przygotowanie
Proste i jednocześnie efektowne - takie właśnie jest ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami. Spróbujecie?
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąki przesiewamy.
- Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksujemy.
- Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy mikserem.
- Dodajemy mąki i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników.
- Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut.
- Ostudzony biszkopt kroimy na 3 prostokątne blaty.
- Mleko łączymy ze śmietanką i mieszanką do kremu peanut butter. Całość ubijamy na sztywno przez ok. 3 min. na najwyższych obrotach.
- Pierwszy blat mocno nasączamy przygotowanym ponczem. Nakładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i wykładamy kolejną warstwę.
- Wierzch posypujemy kakao lub kawą oraz zdobimy orzechami nerkowca.
- Dekorujemy pikiem.
Sami przyznacie, że trudno o lepszy deser.