fbpx
Ciasto krówkowe z glazurą z prażonych ziaren z bloga
Autor: delektujemy
Ciasto krówkowe z glazurą z prażonych ziaren z bloga "domowe-wypieki.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Bardzo lubię chrupiące pestki dyni i słonecznika chrupiące przy każdym kęsie. Dodaję takie mieszanki zwłaszcza do sałatek, jednak dziewczyny z bloga domowe-wypieki.com podesłały mi przepis na pyszne ciasto krówkowe z glazurą z prażonych ziaren. Opis przygotowania brzmi tak smakowicie, że na pewno skuszę się na takie ciasto niebawem. Przygotowały go w następujący sposób: Zaczynamy od przygotowania składników - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier, sól i ucieramy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy też jajka. Mąkę wymieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie proszek przesiewamy dwa razy przez drobne sito. Do utartego masła dodajemy stopniowo suche składniki, na przemian z mlekiem.  Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Jeśli ciasto wyrośnie z lekką "górką", dlatego po upieczeniu gorące ciasto wyjmujemy z formy i obracamy do góry dnem, a następnie wkładamy ponownie do tortownicy. W garnuszku rozpuszczamy miód, masło i cukier, dodajemy chrupiącą sałatkę Bakalland i gotujemy kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie zdejmujemy glazurę z ognia. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy przygotowaną masę i pieczemy całość przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto krówkowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zdaniem Justyny i Doroty ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, więc jeśli zdecydujecie się wykorzystać ich przepis nie czekajcie z poczęstowaniem domowników!  

Ciasto krówkowe z glazurą z prażonych ziaren z bloga "domowe-wypieki.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+