Ciasto krówkowe z glazurą z prażonych ziaren z bloga
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Bardzo lubię chrupiące pestki dyni i słonecznika chrupiące przy każdym kęsie. Dodaję takie mieszanki zwłaszcza do sałatek, jednak dziewczyny z bloga domowe-wypieki.com podesłały mi przepis na pyszne ciasto krówkowe z glazurą z prażonych ziaren. Opis przygotowania brzmi tak smakowicie, że na pewno skuszę się na takie ciasto niebawem. Przygotowały go w następujący sposób: Zaczynamy od przygotowania składników - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier, sól i ucieramy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy też jajka. Mąkę wymieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie proszek przesiewamy dwa razy przez drobne sito. Do utartego masła dodajemy stopniowo suche składniki, na przemian z mlekiem.  Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Jeśli ciasto wyrośnie z lekką "górką", dlatego po upieczeniu gorące ciasto wyjmujemy z formy i obracamy do góry dnem, a następnie wkładamy ponownie do tortownicy. W garnuszku rozpuszczamy miód, masło i cukier, dodajemy chrupiącą sałatkę Bakalland i gotujemy kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie zdejmujemy glazurę z ognia. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy przygotowaną masę i pieczemy całość przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto krówkowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zdaniem Justyny i Doroty ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, więc jeśli zdecydujecie się wykorzystać ich przepis nie czekajcie z poczęstowaniem domowników!  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy