45min 12 porcji Łatwy
Ciasto kremowe z masą z czarnej porzeczki
Ciasto kremowe z masą z czarnej porzeczki

Ciasto kremowe z masą z czarnej porzeczki

Składniki

Jak przygotować ciasto kremowe z masą z czarnej porzeczki?

Szukacie doskonałego ciasta do popołudniowej kawy? Właśnie znaleźliście przepis idealny!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego biszkopta przesypujemy do miski, dodajemy jaja i 30 ml wody, 2 łyżki kakao, wszystko miksując przez około 4-5 minut.
  3. Przygotowujemy prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  4. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na około 45 minut.
  5. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  6. Mieszamy dwie saszetki budyniu z jedną szklanką mleka.
  7. Gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje.
  8. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, tak by masa stężała.
  9. Po tym czasie ubijamy mascarpone i śmietankę z cukrem pudrem.
  10. Dodajemy zimny budyń i mieszamy.
  11. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
  12. Smarujemy pierwszy biszkopt konfiturą z czarnej porzeczki.
  13. Szprycujemy częścią masy budyniowej.
  14. Przekładamy drugim biszkoptem, smarujemy konfiturą, szprycujemy masą budyniową.
  15. Przekładamy ostatnim biszkoptem.
  16. Szprycujemy ostatnią warstwę masy budyniowej na wierzch ciasta.
  17. Kładziemy kilka kleksów konfitury i rysujemy wzorki patyczkiem do szaszłyka.
  18. Dekorujemy pikiem.

Filiżanka aromatycznej kawy i kawałek ciasta. Tak smakuje idealne popołudnie.

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 69
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: