Ciasto kremowe z masą z czarnej porzeczki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 50 ml wody
- 2 łyżki kakao
- 2 saszetki budyniu smak śmietankowy Delecta
- 1 szklanka mleka 2%
- 250 g mascarpone
- 125 g śmietanki 36%
- 150 g cukru pudru
- konfitura z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Szukacie doskonałego ciasta do popołudniowej kawy? Właśnie znaleźliście przepis idealny!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego biszkopta przesypujemy do miski, dodajemy jaja i 30 ml wody, 2 łyżki kakao, wszystko miksując przez około 4-5 minut.
- Przygotowujemy prostokątną formę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
- Wstawiamy blaszkę do piekarnika na około 45 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
- Mieszamy dwie saszetki budyniu z jedną szklanką mleka.
- Gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, tak by masa stężała.
- Po tym czasie ubijamy mascarpone i śmietankę z cukrem pudrem.
- Dodajemy zimny budyń i mieszamy.
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
- Smarujemy pierwszy biszkopt konfiturą z czarnej porzeczki.
- Szprycujemy częścią masy budyniowej.
- Przekładamy drugim biszkoptem, smarujemy konfiturą, szprycujemy masą budyniową.
- Przekładamy ostatnim biszkoptem.
- Szprycujemy ostatnią warstwę masy budyniowej na wierzch ciasta.
- Kładziemy kilka kleksów konfitury i rysujemy wzorki patyczkiem do szaszłyka.
- Dekorujemy pikiem.
Filiżanka aromatycznej kawy i kawałek ciasta. Tak smakuje idealne popołudnie.