1h 16 porcji Łatwy 1h
Ciasto czekoladowe z galaretką i figami

Ciasto czekoladowe z galaretką i figami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g żelatyny Delecta
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao

Dekoracje:

  • 3 świeże figi
Jeżeli nie posiadasz świeżych fig możesz dodać suszonych fig Bakalland

Jak przygotować ciasto czekoladowe z figami?

Czyż na same słowa „ciasto czekoladowe” nie nabieramy ochoty na coś słodkiego? Na szczęście robi się je bardzo szybko. 🙂

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu pamiętając, aby przygotować ciasto z połowy porcji.
  2. Ciasto pieczemy w tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Czekoladę topimy w rondlu, dodając do niej 50 ml kremówki.
  4. Masę wylewamy na upieczone ciasto i czekamy, aż zastygnie.
  5. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody, a następnie odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż zacznie tężeć.
  6. Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzone ciasto z warstwą czekoladową.
  7. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka zacznie stygnąć.
  8. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy wierzchnią piankę. W tym celu mieszamy w garnku mleko, śmietanę, cukier, kakao i podgrzewamy.
  9. Dodajemy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę.
  10. Ciepły płyn zdejmujemy z ognia i ubijamy ręcznym mikserem do uzyskania konsystencji pianki.
  11. Gotową masę chłodzimy, wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy figami.
  12. Całość wstawiamy do schłodzenia w lodówce na minimum godzinę.
  13. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ulubionym pikiem i serwujemy.

Dodatek galaretki i świeżych fig to dobre urozmaicenie dla klasycznego ciasta, które na pewno zasmakuje każdemu. Bo jak można nie lubić ciasta czekoladowego?

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...