Ciasto czekoladowe z galaretką i figami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1/2 opakowania ciasta czekoladowego Delecta
- 2 jaja
- 50 ml wody
- 100 g margaryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania galaretki smak wiśniowy lub galaretki smak czarnej porzeczki Delecta
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 20 g żelatyny Delecta
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- 3 świeże figi
Przygotowanie
Czyż na same słowa "ciasto czekoladowe" nie nabieramy ochoty na coś słodkiego? Na szczęście robi się je bardzo szybko. :)
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu pamiętając, aby przygotować ciasto z połowy porcji.
- Ciasto pieczemy w tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę topimy w rondlu, dodając do niej 50 ml kremówki.
- Masę wylewamy na upieczone ciasto i czekamy, aż zastygnie.
- Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody, a następnie odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż zacznie tężeć.
- Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzone ciasto z warstwą czekoladową.
- Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka zacznie stygnąć.
- W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy wierzchnią piankę. W tym celu mieszamy w garnku mleko, śmietanę, cukier, kakao i podgrzewamy.
- Dodajemy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę.
- Ciepły płyn zdejmujemy z ognia i ubijamy ręcznym mikserem do uzyskania konsystencji pianki.
- Gotową masę chłodzimy, wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy figami.
- Całość wstawiamy do schłodzenia w lodówce na minimum godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ulubionym pikiem i serwujemy.
Dodatek galaretki i świeżych fig to dobre urozmaicenie dla klasycznego ciasta, które na pewno zasmakuje każdemu. Bo jak można nie lubić ciasta czekoladowego?