Ciasto czekoladowe bez pieczenia - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki na formę: 28x18 cm
Krem czekoladowy:
- 700 g śmietanki 30 %
- 200 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 8 g żelatyny Delecta
- 2 opakowania kakaowych herbatników
- 100 ml mleka
- łyżka kakao
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
KROK 2: 350 ml śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Garnek zdejmij z palnika - dodaj połamaną czekoladę, żelatynę i zblenduj. Wlej pozostałe 350 ml śmietanki - ponownie krótko zblenduj i wstaw ganache do lodówki na ok. 5 h.
KROK 3: Kakao rozpuść w mleku. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników namoczonych w kakao.
KROK 4: Schłodzony ganache ubij na sztywny krem. Połowę kremu wyłóż na herbatniki a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników, reszta kremu i znowu herbatniki. Formę wstaw do lodówki.
KROK 5: Czekoladę posiekaj i zalej gorąca śmietanką. Polewę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki.