

Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki na formę: 28x18 cm
Krem czekoladowy:
- 700 g śmietanki 30 %
 - 200 g mlecznej czekolady
 - 50 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżeczki cukru pudru
 - 8 g żelatyny Delecta
 - 2 opakowania kakaowych herbatników
 - 100 ml mleka
 - łyżka kakao
 
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
 - 100 ml śmietanki 30%
 
Przygotowanie
KROK 1: Żelatynę zalej  niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. 
KROK 2: 350 ml śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Garnek zdejmij z palnika  - dodaj połamaną czekoladę, żelatynę i zblenduj. Wlej pozostałe 350 ml śmietanki - ponownie krótko zblenduj i wstaw ganache do lodówki na ok. 5 h. 
KROK 3: Kakao rozpuść w mleku. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników namoczonych w kakao. 
KROK 4: Schłodzony ganache ubij na sztywny krem. Połowę kremu wyłóż na herbatniki a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników, reszta kremu i znowu herbatniki. Formę wstaw do lodówki. 
KROK 5: Czekoladę posiekaj i zalej gorąca śmietanką. Polewę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki. 




